Copilul cu stima de sine scazuta este posibil sa fie criticat de parinti, de frati si de alti membri ai familiei pentru diferite motive. Este posibil sa fie ridiculizat la scoala de catre colegii de clasa sinsa fie victima bullyng-ului.

Cum putem imbunatati stima de sine a copilului?

  1. Aprecierea continua

Copiii trebuie sa stie ca parintii lor ii iubesc si au incredere in ei indiferent de abilitatile lor. Chiar si in copilaria mica , laudele pe care copilul le primeste pentru primii pasi sau pentru primul cuvant il vor incuraja sa mearga mai departe sinsa repete actiunea.

Copilul va depune efort in continuare dar se va indrepta spre parintii sai pentru confirmare. Toti copiii vor sa-si multumeasca parintii sinsa primeasca un raspuns pozitiv. Acest lucru ii face sa se simta increzatori si in siguranta.

Daca parintii sunt tot rimpul critici, acest lucru va intari perspectiva negativa pe care copilul o are asupra sa.

  1. Sustinere si incurajare

Pentru a determina un copil sa incerce unele lucruri, el are nevoie sa simta ca parintii il suatin indiferent ce se intampla. Eate important pentru increderea in sine a copilului sa ii aratati ca dumneavoastra aveti incredere in el.

  1. Oferiti-i copilului responsabilitati

Dandu-i copiluli mici sarcini conforme cu varsta si capacitatea lui ii aratati ca asteptati de la el un oarecare nivel de competenta. Pe masura ce contribuie tot mai mult la viata familiei, se va simti mai bine cu privire la el insusi.

  1. Radeti si bucurati-va de lucruri impreuna

Rasul e cel mai bun medicament. Majoritatea copiilor se bu ura daca parintii lor pot lua parte alaturi de ei la activitati distractive, cum sunt excursiile, mesele in oras, plimbarile sau privitul la televizor.

  1. Oferiti-le copiilor multe experiente

Ajutati-va copilul sa gaseasca lucruri care il inspira ai il incanta, oferindu-i ocazia sa experimenteze lucruri variate. Mergeti la muzeu, teatru, cinema, biblioteca , cercetasi, parc, ateliere de dezvoltare personala, ateliere de creatie.

  1. Invatati-va copilul sa faca fata dezamagirii

Lucrurile nu merg intotdeauna asa cum am dori asadar eate important sa facem fata dezamagirilor. Oferiti-i multe imbratisari si atentir, permiteti-i sa simta aceste emotii, aceasta dezamagire. Este un sentiment natural si trebuie acceptat dar desigur ca va trebui depasit si optimismul va trebui sa castige.

  1. Fii generos cu iubirea si cu afectiunea

Aratati-i copilului ca-l iubiti neconditionat oferindu-i pupici si imbratisari. Lasati copilul sa va vada aratand afectiune oamenilor importanti din viata dumneavoastra. Acest lucru ii va permite copilului sa manifeste afectiunea fata de cei din jur, ceea ce pe termen lung ii va imbunatati stima de sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu