Stima de sine este valoarea pe care ne-o acordăm ca persoană, aceasta bazându-se pe percepția pe care o avem despre noi înșine. Când copilul este mic, acesta nu posedă imagine de sine și nici nu are vreo conștiință a valorii propriei persoane.

Însă prin atenția și iubirea pe care i-o poartă persoanele semnificative din viața sa, el învață „să se vadă”.

Dacă se simte iubit, copilul învață că este important, daca însă se petrece contrariul, el se va se percepe ca fiind fără valoare.

Cu toate acestea, nu există o rețetă bine definită pentru a-i permite unui copil să-și formeze o imagine de sine justă.

Individul care are o bună stimă de sine a beneficiat de un dozaj bun de iubire, de învățare și de autonomie, de încurajare.

Dar nu doar iubirea este necesară pentru construirea unei stime de sine bune, ci și gradul de încredere pe care îl are părintele în capacitatea copilului de a se descurca singur în activitățile specifice vârstei lui.

Un părinte supraprotectiv va înfrana capacitatea de autonomie a copilului, iar cel mic riscă astfel să-și pună la îndoială capacitățile.

Din această cauză, copilul învață că nu este bun de nimic dacă mama nu are încredere în el că se va descurca singur într-o anume situație.

Învățarea stimei de sine se face până la vârsta de șase ani, însă nu înseamnă că dacă nu am ajutat copilul să-și formeze imaginea de sine până la această vârstă totul este pierdut.

Copilul ce depășește vâsrta de șase ani și nu si-a dezvoltat imaginea de sine nu este condamnat totuși la o stimă de sine scăzută, ci va avea în propriile puteri spiritul logic, care chiar dacă este fragmentar, există și se manifestă.

Credeți în copiii voștri, iubiți-i, protejați-i fără a exagera, permiteți-le să întreprindă acele activități care le vor aduce satisfacții și rezultate bune astfel încât să își creeze o stimă de sine ridicată.

Și nu uitați că familia este primul rai al copilului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu