Logopedia este disciplina psihopedagogica care se ocupa de corectarea tulburarilor de vorbire.

O tulburare des intalnita printre copiii mici si prescolari este retardul de limbaj iar acesta se refera la intarzierea de limbaj, adica copilul are deja aproape de 3 ani si nu vorbeste sau detine cateva cuvinte in vocabular.

Totusi fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare insa sunt copii care incep sa vorbeasca inca de la 2 ani dar sunt si sunt copii al caror limbaj se dezvolta abia dupa vaesta de 3 ani.

Conform studiilor, un copil la varsta de 2 ani are trebui sa detina in vocabular in jur de 30 de cuvinte si sa foloseasca propozitii de 2-3 cuvinte.

Cea mai frecventa tulburare de vorbire in randul copiilor prescolari si scolari este dislalia. Dislalia se refera la omiterea sau pronuntia incorecta a unui sunet (dislalie simpla ) sau mai multor sunete (dislalia polimorfa).

Este important ca parintii sa apeleze la ajutorul unui specialist daca observa probleme de vorbire inainte de 5 ani ai copilului. Cu cat copilul va folosi un mod defectuos de vorbire mai mult timp cu atat vorbirea si pronuntia deficitara se va automatiza iar corectarea acestia va dura mai mult timp si va fi mai dificila.

Logopezii ii ajuta pe cei mici sa corecteze pronuntia prin exercitii de miogimnastica, exercitii de respiratie iar terapia logopedica se desfasoara pe un principiu de baza si anume JOACA.

Logopedul va trebui sa intre in lumea copilului pentru a stabili o relatie de prietenie si siguranta si pentru a –l determina pe copil sa lucreze de drag.

De ce este importanta implicarea parintilor in procesul terapeutic logopedic?

Terapia logopedica trebuie realizata zilnic pentru inregistrarea unor rezultate palpabile si pentru a se inregistra un progres intr-o perioada mai scurta de timp.

Din motive lesne de inteles, copiii nu pot fi adusi zilnic la logoped, motiv pentru care este foarte importanta implicarea parintilor in lucrul cu copiii acasa pentru automatizarea vorbirii corecte. Va exista o relatie stransa intre logoped, parinte si copil, unde logopedul va indruma si va sprijini parintele in terapia de acasa.

Parintii petrec cel mai mult timp cu copilul si pot atentiona, corecta sunetele pronuntate defectuos din vorbirea libera. Acestia vor trebui sa corecteze cu blandete pronuntia copiilor, astfel incat sa nu trezeasca in acestia teama de a nu gresi si astfel sa nu le scada stima de sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed