Cum le putem stimula limbajul copiilor?

Pune-te la nivelul fizic al copilului tău:

Faceți față copilului dvs. când se joacă sau vorbește.
Privește-l când îți vorbește.
Coborâți-vă în genunchi dacă acest lucru vă va ajuta să comunicați cu el.

Lasă-ți copilul să vorbească:

Evitați să anticipați nevoile sau cerințele copilului vostru. Dă-i timp să arate sau să povestească.
Discutați în timpul activităților de zi cu zi:

Copiii care au probleme de limbă sunt adesea liniștiți în timpul jocului și activităților zilnice.
Comentează ce faci tu și copilul tău. Dacă gătești, include-ți copilul în această activitate și vorbește despre ceea ce faci. De exemplu, “Tai mărul. Tăiați, tăiați, tăiați. Mmmmm, bine. Este timpul sa mancam.”
Mențineți propozițiile scurte și simple, dar adaptate la nivelul copilului.
Încercați să implicați copilul în activitate, astfel încât acesta să fie un participant activ.
Folosiți aceste sugestii în timpul jocului, în timpul băii și în afara casei (exemple: parc, magazin).

Vorbeste despre ce vezi cu copilul tau:

Aduceți atenția copilului dumneavoastră asupra lucrurilor pe care le vedeți în jurul dvs. când vă aflați într-un parc, în autobuz, la magazin sau în mașină.
Extindeți ce spune copilul dvs.: Adăugați cuvântul sau propoziția scurtă pe care spune copilul dvs. (adăugați 1 sau 2 cuvinte) De exemplu, dacă spune „Suc”, puteți spune „Mai mult suc” sau dacă spune „Tati plecat” puteți spune „Tati a plecat”. Nu cereți copilului dvs. să repete.

Repetați ce spune copilul dvs.:

Când repetați corect ceea ce încearcă să spună copilul dvs., acesta îi oferă încredere să încerce din nou și oferă un model corect despre cum să-l spună. De asemenea, arată că ești atent și interesat de ceea ce are de spus.

Când repetați un cuvânt după el, subliniați sunetul sau silaba cu care a avut dificultăți, dar, din nou, nu-i cere să repete.
Interpretați ce încearcă să spună copilul dvs.:

Dacă copilul tău spune ceva ce nu înțelegi, pune-i întrebări pentru a încerca să-l înțeleagă sau cere-i să-ți arate despre ce vorbește.

Când l-ai înțeles, folosește cu el cuvântul sau fraza corectă pentru a-i arăta cum să-l spună, dar nu-i cere să repete după tine.
Joacă-te și distrează-te cu copilul tău:

Toate aceste sugestii pot fi aplicate nu numai activităților cotidiene, ci și jocului cu copilul. Încercați să luați 5-10 minute pe zi pentru a vă juca cu copilul.
Uită-te la cărți cu copilul tău:

Vorbeste împreună despre imaginile pe care le vezi și spune-i povești despre aceste imagini. Dacă copilul tău dorește să spună o parte din poveste, încurajează-l să facă acest lucru: folosește câteva dintre sugestiile din secțiunile anterioare pentru a ajuta la modelarea unui limbaj adecvat pentru el.
Dacă copilul tău locuiește într-un mediu în care există mai multe limbi, vorbește-i în cea mai bună limbă:

Copilul dvs. are nevoie de un model de limbaj bun pentru a dezvolta corect limbajul.

Prin urmare, fiecare persoană din mediul său ar trebui să vorbească limba în care este cel mai confortabil și care vine în mod natural.

 

 

1 Comment. Leave new

  • Bună ziua. Am un băiețel de aproape 2 ani care nu vorbește aproape deloc și consider ca eu sunt de vina pentru acest lucru, nu ca el nu poate. Am trăit în anumite circumstanțe mai grele în ultimul an și el mai mult de jumătate din timp și l-a petrecut cu bunicii și a fost extraordinar de menajat, nelăsând-l sa gândească ca să zic asa. Totul era anticipat de bunici și i se oferea imediat, fără ca el sa depună vreun efort mintal, sau de orice tip. El a avut momente în care a zis, mama, tata, apa, caca, da, gata, zgomotele animalelor, dar le-a zis de câteva ori și gata, s-a oprit. Metoda lui de limbaj este tipatul, și la bucurie și la supărare. Face orice, îți arate orice oricum, dar numai sa nu vorbească. Îmi puteți spune dacă în această situație este mare nevoie de terapie logopedica sau dacă există posibilitatea de a exersa ceva, a face ceva acasă pentru a-l ajuta sa vorbeasca (bugetul nu prea ne permite 🙁 ) . Vă mulțumesc anticipat și vă doresc tot binele din lume!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu