Timiditatea constituie o lipsa de siguranta in relatiile pe care o persoana le are cu ceilalti. O anumita retinere este naturala la copii pentru ca ei trebuie sa invete sa-i evalueze pe ceilallti, sa se supuna judecatii lor si sa le acorde incredere. Aceasta retinere poate deveni agravanta atunci cand se manifesta in timiditate cronica care conduce copilul la diferite forme de evitare:

  • Refuza sa iasa din casa
  • Se abtine sa puna intrebari
  • Se priveaza de jocul cu ceilallti copii
  • Intoarce mereu privirea
  • Vorbeste atat de incet incat abia se aude
  • Nu-si exprima cererile
  • Capata diferite tulburari de comunicare

Copilul timid se teme foarte tare de ceilallti si de judecata pe care o pot face asupra lui. Are putina stima de sine si nu realizeaza ca poseda o personalitate care-i este proprie.

Timiditatea cronica se intalneste atat la copiii prea alintati cat si la cei care au suferit de carenta afectiva. Copilul care traieste intr-un context familial foarte protejat poate capata impresia ca viata lui nu exista in afara iubirii care i se poarta. El traieste intr-o forma de cocon, protejat de pericolele exterioare.

Invers, copilul care este privat de afectiune si intelegere sau care evolueaza intr-un mediu familial conflictual poate capata si el o puternica timiditate. Apar dispretul de sine si teama ca ceilallti isi dau seama de lipsa lui de valoare.

Timiditatea nu este ereditara. O intalnim adesea la copiii cu parinti timizi la randul lor, insa transmiterea se face atunci prin exemplul personal. Copilul reproduce neincrederea cu privire la celalalt, pe care o observa la parinte.

Pentru a ajuta in mod eficient un copil, trebuie inteles ca in spatele timiditatii lui se afla intotdeauna teama si judecata celuilalt. Este necesara cresterea stimei de sine astfel incat copilul timid sa realizeze ca este o valoare in ochii lui si al celorlalti.

Bibliografie: Louise Reid – Guerir l,anxiete de nos enfants

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu